• Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α: Το β-καροτένιο που περιέχει η γλυκοπατάτα μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, που ενισχύει την όραση και την υγεία των ματιών, του δέρματος και των οστών.
  • Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, που βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, ενισχύοντας  την υγεία του δέρματος.
  • Περιέχει μαγγάνιο, ένα απαραίτητο μέταλλο για τον οργανισμό με αντιοξειδωτική δράση που βοηθά και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
  • Είναι πλούσια σε κάλιο, που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Περιέχει βιταμίνη Β6 που συμμετέχει στον μεταβολισμό πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων, στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και των νευροδιαβιβαστών.
  • Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την πατάτα. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει πιο σταδιακά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μας βοηθά έτσι να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
  • Συγκρίνοντάς την με την απλή πατάτα, η γλυκοπατάτα έχει επίσης περισσότερες φυτικές ίνες, αλλά και μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Α, C και μαγγανίου!

Ανά 100γρ η γλυκοπατάτα μας δίνει:

  • Θερμίδες: 85 kcal
  • Πρωτεΐνη: 1,6γρ
  • Υδατάνθρακες: 20γρ
  • Σάκχαρα: 4,2γρ
  • Λιπαρά: 0,1γρ

Μπορείς να βάλεις τη γλυκοπατάτα σε πάρα πολλές συνταγές. Εμείς σου δίνουμε μερικές από τις πιο νόστιμες, γρήγορες και υγιεινές για να τη δοκιμάσεις με κάθε τρόπο:

Γλυκοπατάτα γεμιστή με λαχανικά και τυρί

  • Πλένουμε τις γλυκοπατάτες και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.
  • Όταν είναι έτοιμες, τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος και προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης. Μπορούμε να προσθέσουμε ντοματίνια, ελιές, ανθότυρο, βρασμένα ρεβίθια, κρεμμύδι, και ρίγανη.

Σαλάτα με ψητή γλυκοπατάτα

  • Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε κύβους.
  • Προσθέτουμε ελαιόλαδο, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα, γυρίζοντας τες μετά τα πρώτα 30 λεπτά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ για σαλάτα, ανακατεύουμε μαρούλι, τις ψητές γλυκοπατάτες, κρεμμύδι, cranberries, ανθότυρο και κολοκυθόσπορους.
  • Ως dressing μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βαλσάμικο, μέλι, ελαιόλαδο και λεμόνι.

Τσιπς γλυκοπατάτας

Γιατί να μην δοκιμάσουμε τις γλυκοπατάτες και σαν τηγανητές; Είναι η πιο γρήγορη και εύκολη λύση για σνακ ή βραδινό γεύμα που γευστικά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις τηγανητές γλυκοπατάτες.

  • Για να τις ετοιμάσουμε, καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε φέτες, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ψήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί, σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά (γυρίζοντάς τες μετά τα πρώτα 15 λεπτά).
  • Πασπαλίζουμε με ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι και πάπρικα. Μπορούμε να σερβίρουμε με τριμμένη φέτα, γιαούρτι ή ανθότυρο.

Πουρές γλυκοπατάτας

  • Βράζουμε τις γλυκοπατάτες με 2-3 καρότα και κρεμμύδι.
  • Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, τα στραγγίζουμε, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τα βάζουμε στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουν υφή πουρέ.
  • Προσθέτουμε κουρκουμά, αλατοπίπερο και λεμόνι ή πορτοκάλι και σερβίρουμε.

Γλυκιά γλυκοπατάτα με μέλι και σοκολάτα

Καλή απόλαυση!

5 4 ψήφοι
Αξιολόγηση
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
Νεότερα
Παλαιότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Ρολό γαλοπούλας γεμιστό με φυστίκι Αιγίνης και κάστανα

Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Τα Χριστούγεννα, η γαλοπούλα έχει την τιμητική της σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Φέτος μπορούμε να τη δοκιμάσουμε

Καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα με κοτόπουλο

Αυτή η μακαρονοσαλάτα είναι η τέλεια καλοκαιρινή επιλογή για τις μέρες του καύσωνα. Ένα πιάτο γεμάτο χρώματα και φρέσκα λαχανικά

Φαγητό στην ταβέρνα – Τι να προσέξεις;

Οι καλοκαιρινές διακοπές που περίμενες όλον τον χειμώνα πλησιάζουν και σιγά-σιγά ετοιμάζεσαι για τις καλοκαιρινές βουτιές στη θάλασσα, τη χαλάρωση