Η γλυκοπατάτα έχει αρχίσει να μπαίνει όλο και συχνότερα στο διατροφικό μας μενού και αν δεν την έχεις δοκιμάσει ακόμα, είναι η καλύτερη εποχή να της δώσεις μια ευκαιρία.
Η γλυκοπατάτα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή!
- Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α: Το β-καροτένιο που περιέχει η γλυκοπατάτα μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, που ενισχύει την όραση και την υγεία των ματιών, του δέρματος και των οστών.
- Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, που βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, ενισχύοντας την υγεία του δέρματος.
- Περιέχει μαγγάνιο, ένα απαραίτητο μέταλλο για τον οργανισμό με αντιοξειδωτική δράση που βοηθά και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
- Είναι πλούσια σε κάλιο, που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Περιέχει βιταμίνη Β6 που συμμετέχει στον μεταβολισμό πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων, στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και των νευροδιαβιβαστών.
- Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την πατάτα. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει πιο σταδιακά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μας βοηθά έτσι να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
- Συγκρίνοντάς την με την απλή πατάτα, η γλυκοπατάτα έχει επίσης περισσότερες φυτικές ίνες, αλλά και μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Α, C και μαγγανίου!
Ανά 100γρ η γλυκοπατάτα μας δίνει:
- Θερμίδες: 85 kcal
- Πρωτεΐνη: 1,6γρ
- Υδατάνθρακες: 20γρ
- Σάκχαρα: 4,2γρ
- Λιπαρά: 0,1γρ
Μπορείς να βάλεις τη γλυκοπατάτα σε πάρα πολλές συνταγές. Εμείς σου δίνουμε μερικές από τις πιο νόστιμες, γρήγορες και υγιεινές για να τη δοκιμάσεις με κάθε τρόπο:
Γλυκοπατάτα γεμιστή με λαχανικά και τυρί
- Πλένουμε τις γλυκοπατάτες και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.
- Όταν είναι έτοιμες, τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος και προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης. Μπορούμε να προσθέσουμε ντοματίνια, ελιές, ανθότυρο, βρασμένα ρεβίθια, κρεμμύδι, και ρίγανη.
Σαλάτα με ψητή γλυκοπατάτα
- Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε κύβους.
- Προσθέτουμε ελαιόλαδο, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα, γυρίζοντας τες μετά τα πρώτα 30 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ για σαλάτα, ανακατεύουμε μαρούλι, τις ψητές γλυκοπατάτες, κρεμμύδι, cranberries, ανθότυρο και κολοκυθόσπορους.
- Ως dressing μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βαλσάμικο, μέλι, ελαιόλαδο και λεμόνι.
Τσιπς γλυκοπατάτας
Γιατί να μην δοκιμάσουμε τις γλυκοπατάτες και σαν τηγανητές; Είναι η πιο γρήγορη και εύκολη λύση για σνακ ή βραδινό γεύμα που γευστικά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις τηγανητές γλυκοπατάτες.
- Για να τις ετοιμάσουμε, καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε φέτες, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ψήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί, σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά (γυρίζοντάς τες μετά τα πρώτα 15 λεπτά).
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι και πάπρικα. Μπορούμε να σερβίρουμε με τριμμένη φέτα, γιαούρτι ή ανθότυρο.
Πουρές γλυκοπατάτας
- Βράζουμε τις γλυκοπατάτες με 2-3 καρότα και κρεμμύδι.
- Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, τα στραγγίζουμε, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τα βάζουμε στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουν υφή πουρέ.
- Προσθέτουμε κουρκουμά, αλατοπίπερο και λεμόνι ή πορτοκάλι και σερβίρουμε.
Γλυκιά γλυκοπατάτα με μέλι και σοκολάτα
Μπορείς να απολαύσεις τις γλυκοπατάτες ακόμα και ως γλυκό επιδόρπιο!
Η διαδικασία είναι παρόμοια με τις γεμιστές γλυκοπατάτες. Αφού έχουμε ψήσει την γλυκοπατάτα στον φούρνο, την κόβουμε κατά μήκος και προσθέτουμε μέσα γιαούρτι, μέλι, καρύδια, κανέλα και κομματάκια σοκολάτας.
Καλή απόλαυση!
Elena Vougiou2024-09-10Μόνο τα καλύτερα έχω να πω για τη Φλώρα! Ασχολούμαι με τη βελτίωση του σώματος μου τα τελευταία 5 χρόνια, έκανα από μόνη μου κάποιες διατροφές άλλοτε με αποτέλεσμα άλλοτε όχι και μια μη πετυχημένη συνεργασία με διατροφολόγο,οπότε κόλλησε ο μεταβολισμός μου και έψαχνα έναν διατροφολόγο να με βοηθήσει να χάσω κάποια κιλά αλλά και να κάνω σωστές διατροφικές επιλογές! Η Φλώρα με βοηθήσε να πάρει μπρος ο οργανισμός μου να έχω πολύ σύντομα το αποτέλεσμα που ήθελα,να τρώω σωστά και να χάνω τα κιλά χωρίς πείνα ή λιγούρες, είμαι πολύ χαρούμενη που τη βρήκα ,δε την αλλάζω και τη συστήνω ανεπιφύλακτα!ilias zafiris2024-08-08Καταπληκτική διατροφολόγος και καταπληκτικός άνθρωπος σου εκπνέει εμπιστοσύνη και εάν την εμπιστευτείς το αποτέλεσμα θα είναι καταπληκτικό στη δικιά μου περίπτωση με βοήθησε να χάσω 24 κιλά με σωστή διατροφή και το συμαντικοτερο χωρίς να πεινάω ρύθμισε τον μεταβολισμό μου... δεν μπορώ να φάω παραπάνω πέρα από αυτό που μου έμαθε την συστήνω ανεπιφύλακτα. Εξερετικη ...Χριστίνα Δημητριάδου2024-08-06Δεν ξέρω τι να πρώτο γράψω για σ ε ν α ! Καταφέραμε μαζί να χάσω τα κιλα που ήθελα και να φανεί ομοιόμορφα στο σώμα μου.Δεν ξέρω πόσα ευχαριστώ να σου πω για την βοήθεια, για την στήριξη, ακόμα και στο θέμα του εντέρου μου μου έδωσες πολύ βοήθεια και κουράγιο να συνεχίσω. Δεν με άφησες λεπτό να το περάσω μόνη μου.Μου άλλαξες όλη την ζωή!!❤️ Η καλύτερη και λίγα λέω!!🫶🫶🙏🥹 Σε ευχαριστώ ΓΙΑ Ο Λ Α !❤️Stefanos Anagno2024-07-28Από τους λίγους που γνώρισα που είναι πραγματικά πάνω από τον πελάτη!!! Πολλά μπράβο.Άντζύ Μπόύντόύβή2024-06-29Άψογη επαγγελματίας!Μετά από πολλες προσπάθειες όλα αυτα τα χρόνια με άλλους διατροφολόγους με βοήθησε πολύ να καταφέρω να χάσω τα κιλά και το λίπος που ήθελα χωρίς πολλές στερήσεις .Παντα εκεί και πάντα με το χαμόγελο .Εχω μάθει πλέον να διαχειρίζομαι την καθημερινή μου διατροφή χάρη στην Φλώρα και το βαρος μου παραμένει σταθερό .Την συστήνω ανεπιφύλακτα.😃F C2024-06-21Καταπληκτική διατροφολόγος! Εμπιστευτήκαμε τις συμβουλές της Φλώρας για τη διατροφή του παιδιού μας και είδαμε άμεσα αποτελέσματα. Προσέγγισε το παιδί(11ετων - αθλητής) με τέτοιο τρόπο που ποτέ δεν γκρίνιαξε και περίμενε πως και πως για την επόμενη συνεδρία του μαζί της. Επιτέλους μάθαμε τι σημαίνει σωστή διατροφή. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα!