Οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης είναι πολλές και για τους περισσότερους γνωστές… Το κρέας, το κοτόπουλο, τα αυγά, το γιαούρτι, το τυρί και το γάλα είναι πολύ καλές πηγές ζωικής πρωτεΐνης. Υπάρχουν όμως και εξαιρετικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μυϊκής και οστικής μάζας, την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και των ορμονών και την επιδιόρθωση των κυτταρικών βλαβών.

Τροφές πλούσιες σε φυτική πρωτεΐνη:

  • Tempeh: Είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Περιέχει 19γρ πρωτεΐνης ανά 100γρ προϊόντος.
  • Edamame: Τα φασόλια σόγιας (edamame) είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, καθώς περιέχουν περίπου 12γρ πρωτείνης/100γρ.
  • Όσπρια: Οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης και συγκεκριμένα, 8-9γρ πρωτεΐνης περιέχονται σε 100γρ μαγειρεμένων οσπρίων. Για να προσλάβετε όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα συνδυάστε τα όσπρια με δημητριακά, όπως ρύζι ή παξιμάδι ολικής.
  • Τόφου: Το τυρί σόγιας εκτός από μια πολύ καλή εναλλακτική τυριού και κρέατος, είναι και πλούσιο σε πρωτεΐνη με 8γρ/100γρ.
  • Κινόα: Πρόκειται για ένα ψευτοδημητριακό, που είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτείνης. Είναι ένα τρόφιμο που μας δίνει πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει δηλαδή όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και μας δίνει πρωτεΐνη αντίστοιχη με αυτή του κρέατος.100γρ μαγειρεμένης κινόας περιέχει 4,4γρ πρωτεΐνης.
  • Αρακάς: Είναι ένα αμυλούχο λαχανικό που εκτός από μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, K και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, έχει πολύ καλές ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης. 100γρ μαγειρεμένου αρακά περιέχονται 5-6 γρ πρωτεΐνης.

5 2 ψήφοι
Αξιολόγηση
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
Νεότερα
Παλαιότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αυξημένη χοληστερόλη; Πώς θα τη ρυθμίσουμε;

Η υπερχοληστερολαιμία, δηλαδή οι αυξημένες τιμές χοληστερόλης στο αίμα, είναι από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας και ένας από τους κυριότερους παράγοντες

Γλυκό μετά το φαγητό: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο ψυχολογικός παράγοντας,όπως το στρες, η στεναχώρια και η κούραση επηρεάζει έντονα την επιθυμία μας για γλυκό. Όταν είμαστε πιεσμένοι

Κατακράτηση υγρών: Πού οφείλεται και πώς μπορούμε να τη μειώσουμε;

Η κατακράτηση υγρών παρατηρείται λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης υγρών στο σώμα. Τα υγρά συσσωρεύονται στους ιστούς, το κυκλοφορικό σύστημα και