Οι υψηλές θερμοκρασίες και το κύμα καύσωνα αυτές τις ημέρες, μπορούν να μας προκαλέσουν αφυδάτωση, μείωση της αρτηριακής πίεσης, θερμική εξάντληση, μέχρι και θερμποπληξία.

Για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να προσαρμοστεί στις ζεστές αυτές συνθήκες, μπορούμε να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στη διατροφή μας:

  • Τρώμε μικρά και συχνά γεύματα, με προτίμηση στα πιο ελαφριά και δροσερά φαγητά, όπως σαλάτες οσπρίων, ψάρια, σαλάτες ζυμαρικών, κρύες σούπες.
  • Αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά και βαριά φαγητά, καθώς αυτά απαιτούν περισσότερο χρόνο μέχρι να τα πέμψει ο οργανισμός. Για αυτό, περιορίζουμε τα τηγανητά τρόφιμα και τις βαριές σάλτσες.
  • Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας πίνοντας αρκετό νερό, πριν ακόμα διψάσουμε. Ενδεικτικά, στοχεύουμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον 35mL νερού/κιλό σωματικού βάρους. Ωστόσο, αποφεύγουμε τις υπερβολές γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Αναπληρώνουμε τους ηλεκτρολύτες. Με την έντονη εφίδρωση, έχουμε απώλεια υγρών αλλά και πολύτιμων ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο και το κάλιο. Για αυτό, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλάτι στο φαγητό μας και να συμπεριλάβουμε και τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, το καρπούζι, τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια και οι χυμοί φρούτων.

  •  

  • Καταναλώνουμε άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εκτός από πολύτιμες βιταμίνες και φυτικές ίνες, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και μπορούν να μας ενυδατώσουν. Καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά όπως, το καρπούζι, το πεπόνι, το ροδάκινο, η ντομάτα και το αγγούρι είναι πλούσια σε νερό.
  • Αποφεύγουμε τα ροφήματα με ζάχαρη, καφεΐνη και αλκοόλ, καθώς σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν διούρηση και τελικά, αφυδάτωση.
  • Μειώνουμε τα καρυκεύματα, τα μπαχαρικά, τις πικάντικες και πολύ ζεστές τροφές, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και καύσο στο στομάχι.
  • Αποφεύγουμε την έκθεση στη ζέστη και τον ήλιο, όπως και την έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα στους εξωτερικούς χώρους, τις μεσημεριανές ώρες.

5 3 ψήφοι
Αξιολόγηση
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
Νεότερα
Παλαιότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αυξημένη χοληστερόλη; Πώς θα τη ρυθμίσουμε;

Η υπερχοληστερολαιμία, δηλαδή οι αυξημένες τιμές χοληστερόλης στο αίμα, είναι από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας και ένας από τους κυριότερους παράγοντες

Χούμους: Η διατροφική του αξία & πώς να το καταναλώσεις

Το χούμους είναι ένα αγαπημένο συνοδευτικό, ιδανικό ακόμα και για τις μέρες που νηστεύεις! Θα δώσει γεύση σε πολλά πιάτα

Κυτταρίτιδα: Πώς θα μειώσετε την εμφάνισή της μέσω της διατροφής;

Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες και λιγότερο συχνά στους άνδρες λόγω της διαφορετικής κατανομής λίπους,