Τροφική αλλεργία

  • Δερματικούς ερεθισμούς (εξανθήματα, φαγούρα, κόκκινο ή πρησμένο δέρμα ή και μάτια),
  • Γαστρεντερικές διαταραχές (κοιλιακό άλγος, διάρροια, έμετο, οίδημα χειλιών ή γλώσσας),

  • Αναπνευστικά συμπτώματα (ρινίτιδα, φτέρνισμα, οίδημα στον λάρυγγα, βήχα),
  • Αναφυλαξία (οίδημα, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη και λιποθυμία). Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη αντίδραση που χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης.

Οι πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις είναι:

  • Ψάρια, θαλασσινά, οστρακοειδή,
  • Ξηροί καρποί,
  • Σόγια,
  • Αυγά,
  • Γάλα,
  • Σιτάρι.

Για την πρόληψη της τροφικής αλλεργίας, είναι σημαντικό να αποφεύγονται ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες οι επίφοβες τροφές που την προκαλούν. Η τροφική αλλεργία αντιμετωπίζεται με χορήγηση επινεφρίνης ή κορτιζόνης, αλλά αν πρόκειται για ήπια αλλεργία, συνήθως χορηγούνται αντιισταμινικά φάρμακα.

Τροφική δυσανεξία

  • Δυσανεξία στη λακτόζη: Οφείλεται σε έλλειψη του ενζύμου λακτάση, που διασπά τη λακτόζη που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Δυσανεξία στη γλουτένη: Πρόκειται για μια αυτοάνοση, κληρονομική πάθηση του εντέρου, στην οποία η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί σταδιακά φλεγμονή στον βλεννογόνο του εντέρου. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.
  • Δυσανεξία στα πρόσθετα τροφίμων: Τα πρόσθετα τροφίμων χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τη γεύση, να βελτιώσουν την εμφάνιση και να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων. Ως πρόσθετα τροφίμων χρησιμοποιούνται συνήθως τα θειώδη άλατα, τα νιτρικά άλατα, το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG).

  • Ναυτία,
  • Κοιλιακό άλγος,
  • Τυμπανισμό,
  • Διάρροια,
  • Πυρετό,
  • Πονοκέφαλο.

Αυτά εμφανίζονται είτε άμεσα είτε μετά από ώρες ή μέρες, ενώ όταν καταναλώνεται πολύ μικρή ποσότητα τροφής μπορεί να μην παρουσιαστούν συμπτώματα. Για αυτό, είναι πιο δύσκολος ο εντοπισμός των συστατικών ή των τροφίμων που προκαλούν το πρόβλημα.
Για την αντιμετώπιση της δυσανεξίας είναι απαραίτητος ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων τροφίμων από τη διατροφή.

Τροφική ευαισθησία

Η τροφική ευαισθησία είναι μια αντίδραση του οργανισμού μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων (καφεΐνης, αλατιού, αλκοόλ, λακτόζης ή γλουτένης) που προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά δεν πρόκειται ούτε για τροφική δυσανεξία ούτε για αλλεργία. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι πιο ήπια από της δυσανεξίας και της αλλεργίας και περιλαμβάνουν:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,
  • Ναυτία,
  • Κοιλιακό άλγος,
  • Φούσκωμα,
  • Κόπωση,
  • Δυσπεψία.

5 2 ψήφοι
Αξιολόγηση
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
Νεότερα
Παλαιότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Πώς θα αυξήσεις τον μεταβολισμό σου;

Αν έχετε προσπαθήσει και εσείς να ρυθμίσετε το βάρος σας, σίγουρα θα έχετε σκεφτεί ότι ο μεταβολισμός επηρεάζει την προσπάθεια

Γλυκό μετά το φαγητό: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο ψυχολογικός παράγοντας,όπως το στρες, η στεναχώρια και η κούραση επηρεάζει έντονα την επιθυμία μας για γλυκό. Όταν είμαστε πιεσμένοι

Πρωινό στις διακοπές: Τι να επιλέξεις & τι να αποφύγεις;

Το πρωινό σου γεύμα καλό είναι να μην το παραλείπεις και ειδικά τώρα στις καλοκαιρινές σου διακοπές. Είναι αυτό που