Η ακμή είναι μια από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις που απασχολεί πολύ τους εφήβου

Τι ευθύνεται για την εμφάνιση της ακμής;

  • Ορμονικές αλλαγές: Οι αλλαγές που παρατηρούνται στις ορμόνες και κυρίως οι αλλαγές στα ανδρογόνα μπορεί να προκαλέσουν ακμή κατά την εφηβεία,
  • Φάρμακα: Η λήψη φαρμάκων όπως τα κορτικοειδή, τα στεροειδή κ.α. μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ακμής,
  • Κληρονομικότητα & στρες,
  • Εγκυμοσύνη,
  • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών,
  • Διατροφή: Υπάρχουν τροφές που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ή την επιδείνωση της ακμής.

Ποια είνα τα τρόφιμα που καλό είναι να αποφύγετε;

  • Γαλακτοκομικά: Καλύτερα σε περιόδους έξαρσης της ακμής να περιορίσετε την κατανάλωση των γαλακτοκομικών, καθώς φαίνεται ότι επηρεάζουν την εμφάνιση ακμής λόγω των πρωτεϊνών ορού γάλακτος που περιέχουν.
  • Σοκολάτα: Είναι το τρόφιμο που έχει ενοχοποιηθεί περισσότερο για την εμφάνιση και την επιδείνωση της ακμής. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα παραμένουν ασαφή. Η συχνή κατανάλωσή της φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της ακμής, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποιο συστατικό της ευθύνεται για την επιδείνωσή της.
  • Τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, επεξεργασμένα δημητριακά και ζάχαρη (λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και ρύζι, επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού κ.α.): Οι τροφές αυτές αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος και την έκκριση ινσουλίνης και φαίνεται να επιδεινώνουν την ακμή.
  • Τηγανητά & λιπαρά τρόφιμα: Τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά, όπως το fast food, τα κρουασάν, τα μπισκότα,τα αλμυρά σνακς κ.α.  συνδέονται με έξαρση της ακμής.

Πώς μπορεί να μειωθεί η ακμή;

  • Συστηματική φροντίδα, υγιεινή και περιποίηση του δέρματος.
  • Φαρμακευτική αγωγή, μετά από καθοδήγηση ιατρού.
  • Διατροφή: Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν τη μείωση της ακμής;
    • Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στη μείωση της ακμής.
    • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, φαίνεται να βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής.
    • Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής, οι ξηροί καρποί, η βρώμη κ.α. αυξάνουν πιο αργά τα επίπεδα της γλυκόζης και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ακμής.
    • Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
    • Νερό: Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού θα βελτιώσει την υγεία του δέρματος.
5 2 ψήφοι
Αξιολόγηση
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
Νεότερα
Παλαιότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Μόλυνση από Escherichia coli: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα μολύνσεων μέσω των τροφίμων που οφείλονται σε βακτήρια, ιούς και τοξίνες. Συνηθέστερα,

Κρέας: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Ποιο κρέας να επιλέξεις; Ποιο είναι πιο υγιεινό και ποιο έχει τις λιγότερες θερμίδες; Το κάθε κρέας έχει διαφορετικές θερμίδες

Πρωτεϊνική Διατροφή: Ποια τα οφέλη της αυξημένης πρόσληψης πρωτεΐνης & τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;

Τι είναι οι πρωτεΐνες; Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με τους υδατάνθρακες και το