ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  • Σακχαρώδης διαβήτης,
  • Υπέρταση,
  • Δυσλιπιδαιμίες,
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα,
  • Παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή.

Για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών συστήνεται:

  • Κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά καθημερινά.
  • Κατανάλωση ποικιλίας δημητριακών σε καθημερινή βάση, με προτίμηση στα δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Κατανάλωση κόκκινου ή/και λευκού άπαχου κρέατος με συχνότητα 2-3 φορές/εβδομάδα.
  • Αποφυγή επεξεργασμένου κρέατος.
  • Κατανάλωση 2-3 φορές/εβδομάδα ψαριού, με τουλάχιστον 1 φορά/εβομάδα λιπαρό ψάρι.
  • Κατανάλωση οσπρίων τουλάχιστον 1 φορά/ εβδομάδα.
  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού και ζάχαρης.

  • Προγραμματίζετε μαζί με το παιδί τα γεύματα της επόμενης ημέρας (πρωινό γεύμα, κολατσιό για το σχολείο, κυρίως γεύμα, ενδιάμεσα snack).
  • Πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας για τα ψώνια της εβδομάδας.
  • Πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας για τα ψώνια της εβδομάδας.
  • Ετοιμάζετε διαφορετικές συνταγές για να διεγείρετε το ενδιαφέρον του παιδιού να δοκιμάσει νέες, υγιεινές επιλογές.
  • Δίνετε προσοχή στη συχνότητα και την ποσότητα των γλυκών που καταναλώνει το παιδί, χωρίς ωστόσο να τα απαγορεύετε.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το φαγητό και τα γλυκά ως τρόπο επιβράβευσης.
  • Εφοδιαστείτε με υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.