ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Οι νεφροί είναι τα όργανα που «φιλτράρουν» και αποβάλλουν τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, των φαρμάκων και των μεταβολιτών τους. Ταυτόχρονα, συμμετέχουν και στην παραγωγή ορμονών του ενδοκρινικού συστήματος.

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι μια ασθένεια στην οποία τα νεφρά χάνουν σταδιακά την ικανότητά τους να αποβάλλουν τα τοξικά μεταβολικά απόβλητα του οργανισμού. Πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη ασθένεια με συχνότερες αιτίες τον σακχαρώδη διαβήτη και την υπέρταση.

Οι αλλαγές στη διατροφή των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο είναι από τις πρώτες παρεμβάσεις που καλείται να κάνει ο ασθενής.

Η διατροφική παρέμβαση περιλαμβάνει:

  • Μείωση πρωτεϊνών: Οι συστάσεις για την πρωτεϊνική πρόσληψη κυμαίνονται από 0,6-1 γρ/kg ιδανικού ή προσαρμοσμένου σωματικού βάρους.
  • Περιορισμό των υγρών: Η πρόσληψη υγρών θα πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με το στάδιο της πάθησης. Αν δεν ικανοποιήστε από την ποσότητα των υγρών, μπορείτε να μασήσετε μια τσίχλα ή μια καραμέλα ή να επιλέξετε παγάκια για να ικανοποιήσετε τη δίψα σας.
  • Μείωση νατρίου: Περιορίστε το αλάτι που προσθέτετε στο φαγητό σας και δώστε προσοχή σε τρόφιμα που είναι κρυφές πηγές νατρίου.
  • Μείωση καλίου: Προτιμήστε τροφές με χαμηλή ή μέτρια περιεκτικότητα σε κάλιο και μειώστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο.

Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι:

    • Ξηροί καρποί,
    • Ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μπανάνες, πορτοκάλια, μανιτάρια, σπανάκι, σύκα, χυμοί λαχανικών),
    • Πατάτες,
    • Όσπρια,
    • Προϊόντα ολικής άλεσης,
    • Καφές, σοκολάτα, κακάο,
    • Κρέατα, ψάρια, θαλασσινά κ.α.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το κάλιο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς από τη διατροφή. Υπάρχουν όμως τρόποι να μειωθεί η περιεκτικότητα του καλίου των φρούτων και των λαχανικών κόβοντάς τα σε πολύ μικρά κομμάτια, καταναλώνοντάς τα χωρίς τη φλούδα, μουλιάζοντάς τα και βράζοντάς τα με αρκετό νερό, χύνοντας το πρώτο βρασμένο νερό και βράζοντας ξανά με νέο. 

  • Μείωση φωσφόρου: Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο, αν και οι συστάσεις αυτές είναι απαραίτητο να εξατομικεύονται.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, είναι:

    • Γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά, γάλα),
    • Κρέας, εντόσθια & αλλαντικά,
    • Ψάρια,
    • Ξηροί καρποί,
    • Κακάο, καφές.

Σε περίπτωση επιπλοκών ή αιμοκάθαρσης, οι διατροφικές παρεμβάσεις τροποποιούνται αναλόγως.

Ο ασθενής με Χρόνια Νεφρική Νόσο είναι σημαντικό να ακολουθεί τις διατροφικές οδηγίες του γιατρού και του διαιτολόγου του.