• Τροφές πλούσιες σε λιπαρά: Το junk food, τα σφολιατοειδή, τα κρουασάν, τα μπισκότα και τα τηγανητά φαγητά καλό είναι να τα αποφεύγετε. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα λιπαρά τυριά, όπως η γραβιέρα ή η παρμεζάνα. Οι τροφές αυτές, λόγω των λιπαρών που περιέχουν, καθυστερούν την κένωση του στομάχου και εντείνουν το αίσθημα της καούρας.
  • Καφεΐνη: Ο καφές και τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη προκαλούν χαλάρωση στον κατώτατο οισοφαγικό σφιγκτήρα και επιδεινώνουν την καούρα.
  • Όξινα τρόφιμα: Τα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το μανταρίνι και άλλες όξινες τροφές όπως το λεμόνι, η ντομάτα, η σάλτσα ντομάτας και οι χυμοί τους προκαλούν συμπτώματα παλινδρόμησης.
  • Πικάντικα τρόφιμα: Η μεγάλη ποσότητα μπαχαρικών και καρυκευμάτων στα φαγητά, όπως το πιπέρι, το τσίλι, το μπούκοβο, καθώς και ορισμένα λαχανικά, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο συνήθως εντείνουν την καούρα.
  • Σοκολάτα: Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στον κατώτερο σφιγκτήρα του οισοφάγου και να αυξήσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  • Αλκοόλ, Δυόσμος και Μέντα: Τα αλκοολούχα ποτά, όπως το κρασί, η μπύρα, το ουίσκι, η βότκα κ.α., καθώς και ο δυόσμος και η μέντα, συχνά επιδεινώνουν τα συμπτώματα καούρας.
  • Ανθρακικό: Τα αναψυκτικά, η σόδα και γενικά τα ποτά που περιέχουν ανθρακικό χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα και προκαλούν καούρες.

  • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Φρούτα, όπως η μπανάνα, το μήλο και το αχλάδι, τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τα συμπτώματα της καούρας.
  • Το κεφίρ και το χαμηλό σε λιπαρά γιαούρτι περιέχουν προβιοτικά και βοηθούν στην αντιμετώπιση της καούρας.
  • Το άπαχο κρέας, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και εμποδίζουν τη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα.
  • Τα «καλά» λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της καούρας.
  • Η μαστίχα Χίου φαίνεται να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα του οπισθοστερνικού καύσου.

Γενικότερα, υπάρχουν και ορισμένες αλλαγές του τρόπου ζωής, που όταν εφαρμόζονται, μειώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Για να περιορίσετε την εμφάνιση της καούρας λοιπόν, προσπαθήστε να:

  • Αποφύγετε την κατάκλιση για 2-3 ώρες μετά το γεύμα,
  • Μειώσετε το βάρος σας αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι,
  • Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα, που να μην απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από περίπου 3 ώρες,
  • Σταματήσετε το κάπνισμα,
  • Μειώσετε το άγχος,
  • Μασάτε καλά, χωρίς βιασύνη την τροφή σας,
  • Επιλέγετε φαρδιά ρούχα,
  • Αποφύγετε την έντονη άσκηση αμέσως μετά τα γεύματα,
  • Μην καταναλώνετε νερό ταυτόχρονα με τα γεύματα.

Επειδή σε κάθε άτομο η εμφάνιση της καούρας επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες και συνήθειες, είναι απαραίτητο οι συστάσεις να εξατομικεύονται.

5 3 ψήφοι
Αξιολόγηση
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
2 Σχόλια
Νεότερα
Παλαιότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Thanos
Thanos
5 μήνες πριν

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συχνά. Ευχαριστούμε για τις συμβουλές, ειδικά κάποιες που δεν τις είχαμε ακούσει ξανά αλλού. Σίγουρα θα βοηθήσει !!!

Διαβάστε Επίσης

Ποιες είναι οι καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης;

Οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης είναι πολλές και για τους περισσότερους γνωστές… Το κρέας, το κοτόπουλο, τα αυγά, το γιαούρτι, το

Τι να φας πριν και μετά τη γυμναστική;

Αν ασκείσαι, σίγουρα θα ξέρεις ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για να έχεις ενέργεια, όσο και να

Διατροφή μετά τις διακοπές: Πώς να επανέλθεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα;

Μετά τη χαλάρωση των καλοκαιρινών διακοπών, η επιστροφή στους ρυθμούς της καθημερινότητας είναι συνήθως μια περίοδος προσαρμογής. Εκτός από την