ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

  • Διασφαλίζεται η καλύτερη υγεία της εγκύου,
  • Ρυθμίζεται και αυξάνεται ομαλά και ελεγχόμενα το βάρος της,
  • Εξασφαλίζεται η υγιής ανάπτυξη του εμβρύου (ομαλή ανάπτυξη καρδιάς, εγκεφάλου, πνευμόνων),
  • Καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά,
  • Εκπαιδεύεται η έγκυος σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο να καταρτίζεται ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα που να καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες της εγκύου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και να συμβάλει στην ομαλή και ελεγχόμενη αύξηση του βάρους της εντός των προβλεπόμενων ορίων.

Τι χρειάζεται να προσέξει η γυναίκα σχετικά με τη διατροφή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  • Αποφυγή ωμών ή μη καλά μαγειρεμένων αυγών, κρέατος, ψαριών, θαλασσινών,
  • Καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών και αποφυγή έτοιμων σαλατικών,
  • Περιορισμός μεγάλων ψαριών (σολομός, ξιφίας),
  • Περιορισμός αναψυκτικών, ζάχαρης και αλατιού,
  • Κατανάλωση καφεΐνης με μέτρο,
  • Αποφυγή σόγιας, συκωτιού, αλλαντικών, αλκοόλ.

Ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με τις διατροφικές επιλογές χρειάζεται στις ακόλουθες καταστάσεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της κύησης:

  • Προεκλαμψία,
  • Σακχαρώδης διαβήτης κύησης,
  • Καούρες, ανορεξία, παλινδρομήσεις,
  • Ναυτία, έμετος.